Algemeen | Jeugd | Streker Atletiek Vereniging (2024)

Algemeen

De Streker Atletiek Vereniging wil de jeugd de mogelijkheid bieden om de eigen capaciteit in de atletieksport te ontwikkelen. Uitgangspunt is het sociaal, plezierig en verantwoord sporten. Jeugdatletiek binnen SAV is een groepsactiviteit met aandacht voor het individu.

Pupillen vanaf U8 t/m U12

Vanaf de leeftijd van 6 jaar kan bij SAV aan atletiek worden gedaan. Bij de pupillen staan spelvreugde, sociale vorming en de lichamelijke ontwikkeling voorop. De belangrijkste basisvaardigheden die een (jonge) pupil worden geleerd zijn: ontwikkeling van ritme en coördinatie, ontwikkeling van snelheid en behendigheid, opbouwen van uithoudingsvermogen en het ontwikkelen van lenigheid. Tevens leert de pupil samenspelen, samenwerken, zich houden aan spelregels en leefregels. De trainingsvormen zijn vooral spelvormen met relatie tot lopen, springen en werpen. De oudste pupillen leren bewuster de eerste basisvormen van atletiek. Sprinten, de 1000m, estafettelopen, balwerpen, kogelstoten, hoog- en verspringen.

Vanaf C- Pupillen is er de mogelijkheid om tweemaal per week te trainen. In het zomerseizoen worden de pupillen voorbereid op eventuele wedstrijden. Bij de pupillen is er sprake van een opbouw in de onderdelen. De atletieksport werkt met een binnen- en een buitenseizoen. Het buitenseizoen loopt van april tot november. Het binnen seizoen loopt van november tot april. Wel zijn de trainingen buiten op de atletiekbaan (alleen de Mini en C-pupillen trainen in de winter binnen). De nadruk zal dan meer komen te liggen op het conditionele aspect. Bij regenachtig weer wordt er in principe wél getraind, bij onweer en veel sneeuw op de baan niet. Ouders raden we aan om bij slecht weer even op de baan te kijken of de training wel doorgaat. Het komt namelijk wel eens voor dat de omstandigheden toch te slecht zijn om de training doorgang te laten vinden. Uiteraard proberen we je via de app tijdig op de hoogte te stellen als een training wordt afgelast (Tijdens trainingen dragen de pupillen geen spikes).

Algemeen | Jeugd | Streker Atletiek Vereniging (1)

Over het gehele jaar wordt de jeugd in de gelegenheid gesteld deel te nemen aan een aantal wedstrijden. Zowel in het buitenseizoen als in het binnen seizoen worden er een aantal wedstrijden aangeboden via de app en door middel van een wedstrijdkalender. De bijdrage voor sommige van deze wedstrijden zit in inbegrepen in de contributie en wordt dan ook betaald door SAV. Deelname aan wedstrijden is niet verplicht, maar begrijpelijkerwijs wordt wel verwacht dat elke pupil deelneemt aan de pupillencompetitie, SAV-jeugdcrosscompetitie, district-regiocross en thuiswedstrijden. De pupillen verwerken tijdens een baan/indoorwedstrijd altijd een meerkamp. Deze meerkamp bestaat uit een sprint-, werp- en een springonderdeel. Voor het afsluitende lange loopnummer (600/1000m) kan apart worden ingeschreven.

De SAV-jeugdcrosscompetitie behelst vier wedstrijden die in het Streekbos of op en rond de baan gehouden worden. Daarnaast is het mogelijk om deel te nemen aan indoorwedstrijden of andere veldlopen (atletiek.nu).

Behalve veel sporten biedt de atletiekvereniging het één en ander aan sociale activiteiten aan. Zo wordt er al jaren voor de pupillen een kampweekend georganiseerd. Daarnaast staan er activiteiten zoals de Oliebollentraining, Bowlen, Ouder-Kind training en dergelijke op het programma.

Algemeen | Jeugd | Streker Atletiek Vereniging (2)

Junioren C en D (U14 en U16)

De junioren C en D leren de atletiekonderdelen bewust aan en breiden de vaardigheden uit. Ook staan er meer nummers op het programma. Het lopen wordt gesplitst in sprint/horden, midden- en lange afstand. Naast het hoog- en verspringen wordt er aandacht besteed aan het polsstokhoogspringen terwijl bij de werpnummers het kogelstoten wordt uitgebreid met het discuswerpen, speerwerpen en kogelslingeren.

De junioren-CD mogen in totaal 3x per week trainen. Eén training daarvan moet een algemene training zijn (op maandag en/of woensdag). Je mag verder helemaal zelf weten hoe vaak je komt en bij welke trainingen (zie het programma bij de trainingstijden).

Ook voor deze categorie zijn nog steeds een aantal wedstrijden gratis. Onder andere voor de trainingspakkenwedstrijd, de clubkampioenschappen en de competitie hoef je niet te betalen. Je moet je alleen wel zelf inschrijven voor deze wedstrijden, want dat gebeurt niet meer automatisch. Voor de competitie ontvang je in de loop van het jaar een uitnodiging. Je kunt je dan opgeven en aangeven welke onderdelen je leuk vindt en welke je absoluut niet wil doen. Je wordt dan ingeschreven op maximaal drie onderdelen waarbij de trainers proberen zo veel mogelijk rekening te houden met jouw wensen en capaciteiten. Daarnaast is er volop keuze uit allerhande wedstrijden, al moet je je daarvoor wel zelf inschrijven en zelf vervoer regelen (atletiek.nu). Alle baanwedstrijden over de reguliere atletieknummers tellen mee voor het PR-klassem*nt.

Algemeen | Jeugd | Streker Atletiek Vereniging (3)Algemeen | Jeugd | Streker Atletiek Vereniging (4)

In het winterseizoen organiseert de club altijd een clubcrosscompetitie over vier wedstrijden (In het Streekbos of op en rond de atletiekbaan). Wie meer wil kan daarnaast deelnemen aan andere crossloopjes of indoorwedstrijden.

Naast de wekelijkse trainingen en de nodige wedstrijden, organiseert de club jaarlijks ook een spetterend jeugdkamp. Dit is meestal een weekend aan het eind van het baanseizoen op een mooi plekje elders in het land en staat bol van de activiteiten.

Algemeen | Jeugd | Streker Atletiek Vereniging (5)Algemeen | Jeugd | Streker Atletiek Vereniging (6)

Junioren A en B (U18 en U20)

In het jaar dat je zestien wordt, kom je uit bij de junioren-AB oftewel jeugd U18 en U20. Doorgaans wordt er op deze leeftijd voor bepaalde atletieknummers gekozen. SAV biedt daarin vele trainingsmogelijkheden.

Zo mag je nu zo vaak trainen als je wil. Je mag ook helemaal zelf kiezen aan welke trainingen je deelneemt (met uitzonderingen van de selectietrainingen waar je voor kan worden uitgenodigd, ga daarvoor altijd even met de betreffende trainer in gesprek). Ter ondersteuning van de specialisatie trainingen worden er ook diverse algemene trainingen aangeboden. Voor alle soorten trainingen: zie trainingsschema + tijden.

Ook bij deze juniorengroepen zijn nog steeds een aantal wedstrijden gratis. Zo hoef je voor de trainingspakkenwedstrijd, de clubkampioenschappen en de competitie niet te betalen. Je moet je alleen wel zelf inschrijven voor deze wedstrijden want dat gebeurt niet meer automatisch. Voor de competitie ontvang je (bij voldoende belangstelling) in de loop van het jaar een uitnodiging. Je kunt je dan opgeven. Daarnaast is er volop keuze uit allerhande wedstrijden (atletiek.nu).

In de winter kan er deelgenomen worden aan indoorwedstrijden en crossen, waarvan SAV er meerdere zelf organiseert.

Algemeen | Jeugd | Streker Atletiek Vereniging (7)Algemeen | Jeugd | Streker Atletiek Vereniging (8)

Leeftijdscategorieën van 01-11-2023 t/m 31-10-2024

Mini pupillen (U8)

Geboren in 2017/2018 (vanaf 6 jaar)

C-pupillen (U9)

Geboren in 2016

B-pupillen (U10)

Geboren in 2015

A-pupillen (U11 en U12)

Geboren in 2014 en 2013

Junioren-D (U13 en U14)

Geboren in 2012 en 2011

Junioren-C (U15 en U16)

Geboren in 2010 en 2009

Junioren-B (nu jeugd U18)

Geboren in 2008 en 2007

Junioren-A (nu jeugd U20)

Geboren in 2006 en 2005

Algemeen | Jeugd | Streker Atletiek Vereniging (9)De pupillentrainers.

Lid worden

Voor meer informatie of het aanvragen van proeftrainingen kan er contact opgenomen worden met de jeugdcommissie.

Meer over het lidmaatschap is hier terug te vinden. Bekijk hier onze flyer.

Algemeen | Jeugd | Streker Atletiek Vereniging (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 6571

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.